Waarom er geen voorleesversie van het VOL-VCA-examen is (en ook niet zal komen)

Thursday February 29, 2024

Waarom er geen voorleesversie van het VOL-VCA-examen is (en ook niet zal komen)

Het verzoek om een voorleesversie van het VOL-VCA-examen is wellicht een van de meest gestelde vragen met betrekking tot de examenvariant voor operationeel leidinggevenden. Op het eerste gezicht begrijpelijk: het zou een oplossing zijn voor mensen die moeite hebben met lezen. Desondanks heeft de SSVV een valide reden om deze optie niet te bieden.

Interpreteren en toepassen van informatie
Een operationeel leidinggevende heeft meer verantwoordelijkheden bij het organiseren van arbeidsomstandigheden dan een operationeel medewerker. Een cruciale extra taak van de operationeel leidinggevende is het interpreteren en toepassen van informatie in het werk. Vaak betreft dit schriftelijke informatie afkomstig van het eigen bedrijf, de opdrachtgever of de omgeving. Voorbeelden hiervan zijn:

Documenten die de opdracht beschrijven, zoals offertes, werkorders of opdrachtbonnen.
Documenten die veiligheidsmaatregelen beschrijven, zoals veiligheidsplannen, VGM-plannen of werkvergunningen.
Documenten met principes en achtergrondinformatie, zoals procedures van het eigen bedrijf en de opdrachtgever, of nieuwsberichten over veilig werken.
Gebruiksaanwijzingen van arbeidsmiddelen.
Ter plaatse gegeven instructies.

Om het werk veilig en gezond te laten verlopen, is het van essentieel belang dat de operationeel leidinggevende dit soort documenten kan lezen. Dit is ook de reden dat we geen voorleesversie van het VOL-VCA-examen aanbieden: we verwachten dat kandidaten kunnen lezen.

Meten en ontwikkelen van leesvaardigheid
Om de teksten van het VOL-VCA-examen goed te begrijpen, moet de examenkandidaat kunnen lezen op taalniveau 2F. De Taalmeter 2F is een instrument om te beoordelen of iemand dit niveau beheerst. Kandidaten die hun leesvaardigheid willen verbeteren, kunnen terecht bij de Stichting Lezen en Schrijven voor ondersteuning.

Over VOL-VCA
Met een VOL-VCA-diploma laat u zien dat u basiskennis heeft van veiligheid, gezondheid en milieu en dat u deze kennis kunt toepassen als operationeel leidinggevende. Hiermee vergroot u zowel uw eigen veiligheid als die van de mensen aan wie u leiding geeft. U bent bekend met de wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe u deze kunt voorkomen. Bovendien bent u een volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en medewerkers. Met VOL-VCA toont u aan dat u begrijpt wat er van u wordt verwacht.

VOL-VCA behandelt dezelfde onderwerpen als B-VCA, maar vanuit het perspectief van de operationeel leidinggevende. VOL-VCA vereist op sommige punten meer kennis dan B-VCA en deze kennis is meer gericht op praktische toepassing. Zo is het niet alleen belangrijk dat u weet wat veilig gedrag is, maar ook hoe u dit kunt bevorderen. En u moet niet alleen weten wat een taakrisicoanalyse inhoudt, maar ook wanneer u deze moet uitvoeren of bijstellen.

 

Back to overview