ZZP'er dus VOL-VCA, of toch niet!

Friday March 15, 2024

Het is goed om te weten dat een ZZP’er niet in alle gevallen in het bezit dient te zijn van het VOL-VCA diploma.

In dit artikel leggen we uit wanneer u welk diploma in bezit moet hebben en wat de verschillen zijn.

B-VCA

Het Basis VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) diploma is bedoeld voor operationele medewerkers die werkzaam zijn binnen de bouw- en infra sector, of andere sectoren waar risico's zijn op de werkplek. Het is een certificering die aangeeft dat de werknemer beschikt over de kennis en vaardigheden om veilig te werken volgens de regels en richtlijnen van VCA.

VOL-VCA

Het VOL-VCA diploma is bedoeld voor werknemers in de arbeidsomstandigheden in de sectoren Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) in Nederland. Dit diploma is een bewijs van kennis en inzicht in de arbeidsomstandigheden en de wet- en regelgeving op het gebied van VGM. Dit is vereist voor werknemers die verantwoordelijk zijn (operationeel leidinggevenden) voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers in hun organisatie.

Als ZZP’er zit het verschil in wat er volgens de overeenkomst van u wordt verwacht en welke verplichting u heeft.

Een inspanningsverplichting of een resultaatverplichting.

Bij een inspanningsverplichting verplicht een contractpartij zich in te zetten/in te spannen om een bepaald resultaat te behalen, zonder dit resultaat te garanderen.

Bij een resultaatverplichting is in de overeenkomst duidelijk omschreven welke prestatie op welk moment geleverd moet worden. De contractpartij garandeert een bepaald resultaat.

Dit betekent voor buitenlandse ZZP’ers dat zij dus prima uit de voeten kunnen met een B-VCA diploma als zij een inspanningsverplichting zijn aangegaan. En in veel gevallen het VCA-examen kunnen afleggen in de eigen taal.

Kijk dus goed naar wat er in de overeenkomst staat en bepaal aan de daarvan welk VCA-diploma er noodzakelijk is.

Back to overview