FAQ

Welkom op de pagina Frequently Asked Question.

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen, staat uw vraag er niet tussen?
Neemt u dan contact op ons kantoor via 024-8200380

Ik sta niet in het CDR (Centraal Diploma Register) hoe kan dat?

 • Uw VCA-diploma is verlopen, u moet opnieuw examen afleggen.
 • Uw examen is nog niet door ons verwerkt, wij verwerken alle examens de eerstvolgende werkdag.

Tot wanneer kan ik mijzelf of iemand anders aanmelden voor een
inloopexamen?

Dit kan tot 49 uur voorafgaand aan het examen moment en in elke aangeboden taal.

In welke talen kan ik het VCA-examen afleggen?

Het Certificaat biedt VCA-examens aan in achttien talen. Daarmee maken we het
voor uw niet-Nederlandstalige medewerkers mogelijk om toch hun VCA- of VCU-
diploma te behalen.
Het B-VCA examen met voorlees mogelijkheid is in de volgende talen
beschikbaar:

 • Arabisch
 • Bulgaars
 • Duits
 • Engels
 • Frans
 • Grieks
 • Hongaars
 • Italiaans
 • Kroatisch
 • Litouws (geen voorlees)
 • Nederlands
 • Oekraïens
 • Pools
 • Portugees
 • Roemeens
 • Russisch
 • Slowaaks
 • Spaans
 • Turks

Het VCA-VOL examen is in de volgende talen beschikbaar:

 • Duits
 • Engels
 • Frans
 • Nederlands

Het VIL-VCU examen is in de volgende taal beschikbaar:

 • Engels
 • Nederlands

B-VCA in een andere Europese taal?
Het B-VCA examen kunnen wij ook afnemen in een andere officiële taal van ieder EU-land. Of op een locatie in een ander land binnen of buiten Europa. Heeft u daar interesse in? Neem dan contact op met Het Certificaat. Wij bekijken graag wat de mogelijkheden zijn.

Waar kan ik het VCA-examen afleggen?

Het Certificaat biedt op meer dan 30 locaties in Nederland VCA-examens aan, kijk voor meer informatie en de locaties op:
Klik hier voor alle locaties

Ik ben mijn pasje/diploma kwijt?

Je moet een dan een nieuw pasje/diploma aanvragen, dat kan via: 
Klik hier om direct naar de juiste pagina te gaan

Waar kan VCA-lesmateriaal vinden?

Al ons lesmateriaal kunt u vinden in onze webshop:
Wilt u een E-Learning bestellen klik dan hier
Wilt u een boek bestellen klik dan hier
Het lesmateriaal is gebaseerd op de laatste eind-en toetstermen.

Hoe lang is het VCA-diploma geldig?

Het VCA-diploma is 10 jaar geldig.

Waar kan ik een proefexamen maken?

Klik hier om naar de pagina met het proefexamen te gaan, hier staan
proefexamens in alle beschikbare talen.
In onze webshop vind je de E-Learning VCA, deze zijn ook naast het lesmateriaal
ook voorzien van proefexamens.

Kan ik voortgang van de E-Learning van mijn medewerkers/leerlingen volgen?

Heeft u al een gratis webportal of webshop account? Bij uw eerste E-Learning bestelling wordt ook het leerlingvolgsysteem geactiveerd. Neemt u contact met ons op voor de gratis inloggegevens.

Wat houdt een voorlees examen in?

Voor kandidaten met dyslexie bestaan er verschillende mogelijkheden om het VCA-examen af te leggen.

Basis-VCA
Voor Basis-VCA examens kunnen kandidaten met dyslexie kiezen voor de voorlees variant, hierbij komt er een extra functie in het examen die de vragen en mogelijke antwoorden via een koptelefoon voorleest. Ook krijgt de kandidaat bij een voorleesexamen 75 minuten de tijd in plaats van de reguliere 60 minuten. (Een dyslexieverklaring is voor een Basis-VCA examen niet noodzakelijk).

VOL-VCA en VIL-VCU
Voor kandidaten met dyslexie die een VOL-VCA of VIL-VCU examen moeten behalen is ervan af nu de mogelijkheid om een verlengd examen aan te vragen. Het verlengde examen heeft een maximale duur van 120 minuten in plaats van de reguliere 75 minuten. Er is géén voorleesfunctie beschikbaar voor een VOL- VCA of VIL-VCU examen.
Vanwege de verlengde tijd zal onze examinator langer op de examen locatie moeten verblijven, om die reden hanteren wij een extra toeslag van € 50,- bij een verlengd examen.

 

Om voor het verlengde examen in aanmerking te komen moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen: De kandidaat moet een dyslexieverklaring aanleveren bij Het Certificaat, deze moet voldoen aan de richtlijnen gesteld door de Stichting Dyslexie Nederland (de aanlevering van de verklaring moet minimaal 8 dagen voorafgaand aan het examen worden gedaan). De dyslexieverklaring wordt door ons beoordeeld en na akkoord kan het examen aangemeld worden.
Het verlengd examen is voorlopig alleen te reserveren bij een in-company- examen via onze digitale portal.

Mag er tolk of doventol aanwezig zijn tijdens een examen?

Het is niet toegestaan de examens door een tolk te laten voorlezen in een andere taal dan de taal zoals gebruikt in het examen. Een tolk mag wel het inleidende deel van het examen vertalen.
Onder de volgende voorwaarden is het toegestaan een beëdigd doventolk in te zetten:
Er is vooraf toestemming gegeven door eX:plain, waarbij door het examencentrum is aangegeven om welk examen het gaat, welke locatie, aantal kandidaten, aanwezige surveillant(en), aanwezige doventolk.

 

De doventolk die tijdens de voorbereiding voor het examen de kandidaat heeft bijgestaan mag ook tijdens het examen ingezet worden als doventolk. De doventolk dient aangesteld te zijn door het Examencentrum VCA als surveillant en de geheimhouding- en onafhankelijkheidsverklaring te hebben getekend; de doventolk dient tot de bevoegde personen tijdens het examen te behoren Op het protocol moet de aanwezigheid van de doventolk eveneens worden vastgelegd De doventolk dient zich aan de inhoud van het examen te houden. Het is niet toegestaan uitleg te geven over de inhoud van het examen. N.B. Het al dan niet toestaan van doventolken wordt door de VCA Examenbank van situatie tot situatie bepaald. U moet dan ook motiveren waarom de doventolk noodzakelijk is.

Ik ben dyslectisch, kan slecht lezen of heb een taalachterstand, wat zijn de mogelijkheden

Voor kandidaten met dyslexie bestaan er verschillende mogelijkheden om het VCA-examen af te leggen.

Basis-VCA
Voor Basis-VCA examens kunnen kandidaten met dyslexie kiezen voor de voorlees variant, hierbij komt er een extra functie in het examen die de vragen en mogelijke antwoorden via een koptelefoon voorleest. Ook krijgt de kandidaat bij een voorleesexamen 75 minuten de tijd in plaats van de reguliere 60 minuten. (Een dyslexieverklaring is voor een Basis-VCA examen niet noodzakelijk).

VOL-VCA en VIL-VCU
Voor kandidaten met dyslexie die een VOL-VCA of VIL-VCU examen moeten behalen is ervan af nu de mogelijkheid om een verlengd examen aan te vragen. Het verlengde examen heeft een maximale duur van 120 minuten in plaats vande reguliere 75 minuten. Er is géén voorleesfunctie beschikbaar voor een VOL- VCA of VIL-VCU examen. Vanwege de verlengde tijd zal onze examinator langer op de examen locatie moeten verblijven om die reden hanteren wij een extra toeslag van € 50,- bij een verlengd examen. Om voor het verlengde examen in aanmerking te komen moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen: De kandidaat moet een dyslexieverklaring aanleveren bij Het Certificaat, deze moet voldoen aan de richtlijnen gesteld door de Stichting Dyslexie Nederland (de aanlevering van de verklaring moet minimaal 8 dagen voorafgaand aan het examen worden gedaan). De dyslexieverklaring wordt door ons beoordeeld en na akkoord kan het examen
aangemeld worden. Het verlengd examen is voorlopig alleen te reserveren bij een in-company- examen via onze digitale portal.

Ik ben mijn inloggegevens kwijt voor het aanmelden van groepsexamens, waar kan ik nieuwe aanvragen?

 • Ben je alleen je wachtwoord vergeten dan kun je op het inlogscherm een nieuw wachtwoord aanvragen.
 • Weet je het helemaal niet meer neem dan contact op kantoor 024-8200380

Mijn gegevens staat niet correct in het CDR (Centraal Diploma Register)

Neem contact op met Het Certificaat 024-8200380

Wat houdt het B-VCA examen in?

Het Basis VCA diploma wordt ook wel B-VCA genoemd. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu, Checklist Aannemers. Werknemers bij dienstverlenende bedrijven moeten VCA gecertificeerd zijn zodat zij veiliger werken en het aantal ongevallen vermindert. Steeds meer opdrachtgevers van dienstverlenende bedrijven eisen een VCA-diploma. Operationeel leidinggevenden bij een aannemer of zzp’ers dienen in het bezit te zijn van het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA, oftewel VOL- VCA. Het B-VCA examen bestaat uit 40 kennis- en toets vragen. Heeft u 2580 of meer van de 4000 punten (64.5%) gehaald, dan bent u geslaagd. Het examen duurt maximaal 60 minuten. U kunt ook kiezen voor een voorlees examen. U krijgt dan een koptelefoon op en de vragen worden dan voorgelezen. De beschikbare tijd is dan 75 min. De slagingsscore is gelijk aan het B-VCA examen. Voor zowel het B-VCA examen als het B-VCA voorlees examen kunt u kiezen uit 19 talen.

Het B-VCA diploma
Het B-VCA examen bestaat uit vragen over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en werkzaamheden en welke maatregelen u moet treffen om ongevallen te voorkomen. Met het B-VCA diploma geeft u aan dat u veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu, de gezondheid en de veiligheid van uzelf en anderen.

Het B-VCA examen
Als u computerexamen heeft afgelegd, ontvangt u meteen een voorlopige uitslag. Binnen drie werkdagen na het VCA-examen ontvangt u van ons het VCA- diploma. Ook ontvangt u van ons de score die u gehaald heeft bij het B-VCA examen. Als een opleidingsinstituut, uitzendbureau of uw werkgever u heeft aangemeld, dan sturen wij het VCA-diploma en VCA-pasje naar hen op.

Wat houdt het VOL-VCA examen in?

Het examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden wordt ook wel VOL- VCA genoemd. Het examen bestaat uit vragen over onder meer de (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen, VCA-certificering, bedrijfsnoodplannen en het organiseren van toolbox vergaderingen. Om u voor te bereiden kunt u een VCA-cursus volgen of zelf thuis studeren. Het VOL-VCA examen bestaat uit 70 meerkeuzevragen. Het examen duurt maximaal 75 minuten. Heeft u 4515 of meer van de 7000 punten (64.5%) gehaald, dan bent u geslaagd.

Het VOL-VCA diploma
Het VOL-VCA diploma geeft aan dat u weet hoe u veilig kunt werken. En dat u rekening houdt met het milieu en de gezondheid van u en de medewerkers waaraan u leidinggeeft. Met een VOL-VCA diploma weet u aan welke eisen u en uw medewerkers moeten voldoen om veilig en verantwoord te werken.

Het VOL-VCA examen
Als u het computerexamen heeft afgelegd, ontvangt u meteen een voorlopige uitslag. Binnen drie werkdagen na het afleggen van het VOL-VCA examen ontvangt u van ons het VOL-VCA diploma. Ook ontvangt u van ons de score die u gehaald heeft bij het VCA-examen. Als een opleidingsinstituut, uitzendbureau of uw werkgever u heeft aangemeld, dan sturen wij het diploma naar hen op.

Wat is het Taalniveau van het VCA-examen?

Het VCA-examen heeft taalniveau A2 (1F) als het gaat om de opbouw van de tekst (de zinnen en woorden). Omdat er ook veel vaktermen worden gebruikt, heeft het VCA-examen taalniveau B1 (2F). Meer informatie over het taalniveau vindt u hier.

Welke vraagvormen komen ervoor in het examen?

Het VCA-examen bestaat uit verschillende soorten vragen stellingen. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten vragen kun je het beste een kijkje nemen in het officiële proefexamen.

Ik wil mijn examen inzien of ben het niet eens met een vraag en of antwoord tijdens het VCA-examen, wat kan ik doen?

Als een kandidaat is geslaagd kan er geen inzage worden aangevraagd. Een kandidaat die gezakt is kan een verzoek indienen, via het examenbureau, om bij eX:plain het examen in te zien. Zodra het verzoek wordt goedgekeurd krijgt u van eX:plain datums en tijden door, waaruit u een keuze kunt maken. De exameninzage is altijd op het kantoor van eX:plain in Amersfoort. Het is niet toegestaan aantekeningen te maken. Er zijn geen kosten verbonden aan de exameninzage. Alleen verzoeken voor inzage die binnen 6 weken na de examendatum zijn gedaan, worden in behandeling genomen.

Ik ben het niet eens met een vraag en of antwoord tijdens het VCA-examen, wat kan ik doen?

Als een kandidaat het niet eens is met een vraag of antwoord dan kan er een bezwaar worden ingediend. Dit bezwaar wordt alleen in behandeling genomen als een kandidaat is gezakt.

Als een kandidaat bezwaar wilt maken voor een vraag dan dient dit voordat het examen wordt afgesloten bij de examinator te worden aangegeven. De examinator kan dan het juiste vraagnummer overnemen op het bezwaarformulier.